Kerek arcú, vidám öregúr, piros ruhában, hosszú fehér szakállal, aki mindig hoz valami ajándékot, esetleg virgácsot: legtöbbünknek ezek jutnak eszünkbe a Mikulásról. No meg hű kísérői, a krampuszok, és a rénszarvasok, akikkel több ezer kisgyereket látogat végig. Számos érdekességet gyűjtöttünk össze az ősszakállúról!

Ki volt Szent Miklós?
A Mikulás legendája egészen a 3. századig nyúlik vissza. Szent Miklós Krisztus után 245-ben kis-ázsiai Anatóliában, Patara városában született, egy gazdag család gyermekeként. A későbbi püspök számos példás cselekedetet hajtott végre, támogatta az árvákat, segített a szegényeken. Névnapja előestéjén pedig édességgel, élelemmel lepte meg a gyerekeket. Olyan is előfordult, hogy a nagyon szegény családok otthonába pénzt dobott az ablakon át. Rendkívül nagy figyelmet fordított arra, hogy beszélgessen az emberekkel, és problémáikra orvosságot találjon. 52 éven keresztül volt püspök.

Hol, kik és hogyan kapnak meglepetést?
Az ajándékozás szokása a mai napig él, igaz országonként számos eltérést mutat. Magyarországon a 19. század vége óta emlékezünk Szent Miklósra december 6-án. A Mikulás Amerikában és Nyugat-Európa több országában karácsonykor viszi az ajándékot. Míg nálunk a kitisztított cipőkbe teszi a meglepetést, addig Amerikában a kéményeken keresztül érkezik a sok földi jóval, amik a zoknikban
landolnak.

Hol lakik a Mikulás?
Az igazi Mikulás a jelenlegi elbeszélések szerint Lappföldön lakik. Régen olyan feltételezés is akadt, hogy a mennyben él. Sőt, voltak, akik szerint Szent Miklós kései utódai Ázsiából jöttek. Ám mivel a legtöbb helyen decemberben esik a hó és hideg van, ezért olyan országok jöhettek csak számításba, mint Kanada, Finnország, Grönland, Norvégia és Svédország.
Nyugat-Európában az a legenda él, hogy Mikulás az Északi-sarkon lakik a feleségével, ott tölti az év részét a tündérekkel, saját játékgyárában készíti a meglepetéseket. Oda érkeznek a gyerekek levelei. Majd decemberben előveszi szánját, felrakja rá az ajándékokat, ezt nyolc rénszarvas húzza, és meg sem áll a jó kisgyerekek házáig.

Miért piros a ruhája?
Bár a Mikulást már a 19. században is ábrázolták piros ruhában, ez igazából akkor vált elterjedté, amikor a Coca-Cola 1931-es reklámfilmjében is így szerepelt.

Hogy hívják máshol?
Mikulás, Szent Miklós, Santa Claus, Mikulás, és Kris Kringle – többnyire így hívják az őszszakállút. Nálunk a kommunizmus alatt leginkább Télapóként szólították.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .