A Mikulás közeledtének egyik hamisítatlan jele, hogy egyre több mikulásvirág köszönt ránk a boltokban, kirakatokban. Élénk színe, dekorativitása miatt az ünnep egyik kedvence. Tavaszt hoz a szürke téli hétköznapokba. Ha ügyelünk a helyes gondozására, akkor egész szezonban örülhetünk neki. Sőt, jövőre akár újból tűzpiros színben pompázhat.

A mikulásvirág őshazája Mexikó. Ott akár a 10-15 méteres magasságot is elérheti. Nevét  Joel R. Poinsettnek, amerikai nagykövetnek köszönheti, aki az 1800-as évek első harmadában vitte  magával e növényt. Az aztékok egyébként a tisztaság virágának tekintették.

Vigyázat, a jellegzetes piros vagy fehér levelek nem a csodás növény virágai! (Egyébként citrom, barack és rózsaszín változatban is kapható.) A fellevelek kellő mennyiségű sötétségben eltöltött időtől válnak egyre szebb színűvé. Virága egyébként sárgás bogyó.

Beltéri gondozása nem bonyolult, mégis gyakran látjuk, hogy kókadoznak a levelei. Miért? Először is fontos, hogy ha új mikulásvirágot kapunk, a lehető leggyorsabban szabadítsuk meg a csomagolástól. Nem árt átültetni sem, méghozzá fekete virágföldbe. Gyakran túlságosan meleg számára a szobahőmérséklet. Igazán a 18-20 °C -ban érzi jól magát. Soha ne tegyük napos helyre, ugyanakkor a fényt szereti! Ha huzatban van, szintén hamar tönkremegy. Ne hagyjuk kiszáradni a földjét, de a túlöntözés is veszélyt jelenthet kedvencünk számára! Nem árt beszerezni tápoldatot. Ha hetente egyszer teszünk a mikulásvirág vizébe, rendkívül hálás lesz. Januártól áprilisig a szokásosnál is kevesebb vizet igényel. Ha lehullatta leveleit, vágjuk vissza 15 cm-re. Nyáron keressünk neki árnyékos helyet a kertünkben. Ekkor egyébként levele méregzöld színű. A fellevelek ismételt átszíneződése a vegetáció után – szeptemberben várható.

Ügyeljünk arra, hogy gyermekünk ne érintkezzen vele közvetlenül, hiszen a mikulásvirág mérgező. Igaz, ma már egyre több kutatás próbálja meggyőzni a növény szerelmeseit az ellenkezőjéről.

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .