Mikor jelent meg először a Mikulás fotókon, újságban, egyéb alkotásokon? Mennyit változott az elmúlt évszázadokban, évtizedekben? Erre kerestük a választ!

Kutatások szerint a Mikulás alakját először 1810-ben ábrázolták, méghozzá fametszeten. Amerikában élő hollandok elevenítették fel az Őszszakállúról szóló régi hagyományokat egy ünnepi vacsorán.

cokelore_santa_1931

Egyes feljegyzések szerint 1844-ben kerül először címlapra a Mikulás, méghozzá a The New Mirror magazinban.
Népszerűvé viszont a híres amerikai karikaturista, Thomas Nast tette. 1863-ban a Harper’s Weekly-ben is feltűnt a jóságos apó. A képen ajándékot osztogatott amerikai katonáknak, gyerekeknek. Nast a Mikulást hosszú fehér szakállal, szánon ábrázolta, amit rénszarvasok húztak. Az illusztrátor leghíresebb Mikulás-rajza mégsem ez, hanem az 1881-ben megjelent, boldogan pipázgató, játékokat tartó apóka.

santa1

Az 1800-as évek második felében egyre többször tűnt fel újságokban, képes- és üdvözlőlapokon a Mikulás. Gyakran rénszarvasokkal ábrázolták, de előfordult, hogy kis, rövid lábú apóként köszönt vissza, akinek fején csúcsos sapka, hátán kosár volt. A 19. század végén alakult ki a Mikulásról ma is élő kép: szép piros ruhában, mosolyogva vitte az ajándékot a pirospozsgás öreg úr.

mikulás régen
Tehát már jóval a Coca-Cola reklámok előtt is megjelent a maihoz hasonló jóságos figura. Az viszont tény, hogy 1931-től, az első reklám megjelenésétől kezdve a kóla és a Mikulás kapcsolata megkérdőjelezhetetlen, egymást teszik még népszerűbbé a mai napig. Az első kólás Mikulást Haddon Sundblom rajzolta meg. Az első reklám elemei a mai napig visszaköszönnek a reklámokban. A Mikulás pedig mindig a korhoz igazodik. A válság idején például a boldog időkre emlékeztetett.

cocacolareklam
A 20. század elejétől egyre több cég reklámozta termékeit a kedves apóval.

Az 1940’-es évektől szívesen ábrázolták a Mikulást vicces helyzetekben. ’42-ben például Jeepen szállította az ajándékot a jó gyerekeknek.

santaclausfunny

Ez az igazi vintage kép, 1950-ben jelent meg Nagy-Britanniában.

johnbull1950A ’70-es évektől a Playboyban is egyre többször pózolt az Öreg úr.

santaplayboy

A 2000-es években pedig a Mikulás már az internet sztárja!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .